Projectvoorbeeld: Buurttuin de Uitvindershof

Buurttuin de Uitvindershof

Ontwerp UitvindershofAls betrokken buurtbewoner en één van de initiatiefnemers heb ik een plan voor deze hof gemaakt. Maar eerst hebben we gezamenlijk de uitgangspunten geformuleerd en aan de wijkbewoners voorgelegd. Het gaat tenslotte niet alleen om een ontwerp, we moeten het als buurt samen ook willen en kunnen beheren. Ook wil je dat zoveel mogelijk mensen zich betrokken gaan voelen bij de tuin en er mogelijkheden zien die elders in deze 19e eeuwse wijk niet mogelijk zijn.

Het plan is gebaseerd op de uitgangspunten geformuleerd tijdens de bijeenkomsten van de initiatiefgroep en de ontwerpcommissie. Belangrijke punten waren: Een groene oase in de stad, geen bebouwing, Terrassen in de zon, zomeravondzon en schaduw en vooral niet te veel onderhoud.
Daarnaast zijn er tijdens diverse bijeenkomsten ideeën geopperd voor de inrichting zoals bijzondere bankjes, een muur met vogelhuisjes, eetbare vruchten, kruiden, water en mogelijkheden om iets met een groep (kinderen) te organiseren.

De basis van het plan is een gebogen pad dat de hele tuin ontsluit. Het ligt tegen de groene omzoming van de tuin; bodembedekkers en heesters, met daarin (kleine) fruitbomen. Samen creëren ze een visuele afstand tot de achtergevels van de woningen zonder die in de schaduw te zetten. Binnen het pad ligt de open ruimte die eindigt tegen de feestelijk, met vogelhuisjes en groen gemaakte wanden van het kinderdagverblijf. Het pad zelf is ook de verbinding waaraan al de terrassen liggen, de bankjes staan, en de bijzondere bloemen- en kruidenbakken staan.

Het gazon is natuurlijk ook een soort terras, zeker als we er met een grotere groep bijeenkomen. De bloembakken en het kunstwerk maken het speels zonder het klein te maken en maken het ongeschikt voor voetballen.

Wanneer je de tuin betreed kom je eerst in de entree die vrij besloten is als een duidelijke overgang tussen de stad en onze groene oase. Vanaf het schaduwterras is er al wel een duidelijke zicht de zonnige tuin in met haar bloemen. Het pad oplopend openbaart de tuin zich iedere stap meer aan de bezoeker, wat uitnodigt om verder te lopen. Vanaf ieder punt op het pad is de compositie van de tuin en bloemen anders. Daarnaast wordt je over het pad langs alle bijzondere accenten in de tuin geleid.

Het plan is zo bedacht dat na de aanleg van de basis (gazon, verhardingen omzomende beplanting en bomen groene gevels) de bijzondere elementen als prieel, bloembakken, vijverpartij, pergola’s en banken later samen met de buurtbewoners gemaakt kan worden. Dit heeft ook met de betrokkenheid te maken (sommigen mensen worden pas enthousiast als het zien) en het onderhoud.

Planpresentatie Uitvindershof

> Terug naar startpagina Projectvoorbeelden


Regentesselaan 195
2562 CX Den Haag
Web www.sldesign.eu

Tel. +(0)70 304 05 04
Fax. +(0)70 364 47 19
Mail
info@sldesign.nl