Voorbeelden stadstuinen

site under construction

Stadstuin Vught
(bronzen medaille Nationale Tuinenprijs)

Kleine stadstuin deels met de bewoners zelf gerealiseerd.

De vijver scheidt het zonnige deel van het schaduwdeel van de tuin. De beplanting ondersteunt het verschil in karakters van de twee tuindelen

Klassieke tuin met vijver

Stadstuin bij een 19e eeuws huis, die de indeling en het karakter ondersteund. De hele grote Hibiscus en het centrale zicht vanuit huis door de suitedeuren was uitgangspunt voor het ontwerp. De beplanting is opgebouwd uit rood- en grijsbladige planten met roze karmijn kleurige bloemen het hele seizoen door.
Verdere info  stadstuin Regentesselaan

Buitenkeuken

Na een lange dag samen lekker buiten rustig koken (ook juist buiten). Deze buitenkeuken is geïntegreed in de tuin en met de keuken binnen. Deze keuken is speciaal op maat gemaakt voor deze tuin met een luifel en sluit aan op de keuken binnen zodat het een geheel wordt.

Kleine groene oase

Vele Haagse 19e eeuwse huizen hebben een achterhuis. Een kleine en vooral smalle achtertuin met veel schaduw is het resultaat. Hoewel er meer verharding is gemaakt om van de zon te kunnen genieten lijkt de tuin groter en groener, zeggen de bewoners. Het schuine pad met de spiegel op het eind (trompe l’oeil) die vanuit het hart van de kamer komt draagt hier, samen met de groene wanden veel aan bij.

Dakterras

Een riant dakterras boven een winkel. Al jaren van alles in grote bakken geprobeerd. Nu een basis sfeer gecreëerd met bamboes ook op het niet beloopbaar deel om het zicht groener en meer privé te maken. Om succes te garanderen een automatisch bewateringssysteem gemaakt. En een kast voor alle spullen. Het is nu gewoon een lekkere plek om te loungen en te eten met vrienden.

Patio Scheveningen

In de oude haven buurt in Scheveningen staan alle woningen zo dicht op elkaar. Ze kijken zelf van boven en opzij in je bord. Deze hele kleine ‘tuin’ is eigenlijk verticaal ontworpen. Juist de wanden brengen de sfeer. Er is een speciale schutting gemaakt die terugkomt in de kast. Met weelderige klimmers die privacy geven. Ook zijn de gevels van de buren, in overleg opgeknapt. Nu is het er lekker barbecueën.

Tuin Holten

Misschien iets groter dan een de meeste stadstuinen. Dit is de tuin voor de weduwe van een overleden collega architect. We hebben ons daar heel erg verdiept in zijn denkwijze, en precisie van uitvoering. Zijn vrouw zei dat hij het gemaakt kon hebben.
Verdere info tuin te Holten

Voortuin op de garagedak

Op een parkeergarage ligt een voortuintje waar niets wil groeien. Met wat kleine aanpassingen in de bestrating en een goede bewatering is er een plakje gecreëerd waar het goed toeven is tussen de bloemen. Op de schommelbank die ze zo graag wilde.

Volkstuin

Velen in Den Haag hebben geen tuin. Je kan ook een volkstuin overwegen. Een buiten dicht bij huis. Een eigen stukje natuur in de stad. Deze tuin is ontworpen en aangelegd als een plek om van eigen grond te eten, ook daar samen met vrienden.
Verdere info volkstuinen Haagse Bond

Uitvindershof

Ook als u geen eigen tuin heeft zijn er mogelijkheden. Denk eens aan een gezamenlijke buurttuin. In Den Haag zijn er diverse voorbeelden. Slager groenadvies bv heeft samen met de bewoners het ontwerp gemaakt, financiering geregeld en de uitvoering begeleid.
 

Verdere info Uitvindershof

 

 


Regentesselaan 195
2562 CX Den Haag
Web www.sldesign.eu

Tel. +(0)70 304 05 04
Fax. +(0)70 364 47 19
Mail
info@sldesign.nl