Buitenplaats Kantelhoeve

Projectvoorbeeld: Buitenplaats Kantelhoeve

Bij mijn eerste bezoek stond Jack Kantelberg op de oprit te wachten, niet in de eerste plaats op mij, naar later pas bleek, maar het gaf toch een warme persoonlijke ontvangst. Die open, directe sfeer is de hele avond gebleven. We hebben over tuinen gesproken, maar vooral ook over kunst, de liefde, de natuur en het leven.

Jack is een liefhebber van moderne kunst. Hij heeft er veel gevoel voor en dat is te proeven aan de sfeer die het huis uitstraalt. Regelmatig geeft hij kunstenaars de ruimte om iets te scheppen. En zo heeft hij ook ons de ruimte gegeven om een karaktervolle omgeving te creëren.

De opdracht was simpel: “Een vrouw moet zich hier thuis voelen en ooit wil ik in mijn eigen tuin trouwen, al weet ik nu nog niet met wie”. Persoonlijk heb ik dit grote feest een paar jaar later mogen meemaken. De tuin leek ervoor geschapen, was veler reactie. Een ieder die Jack beter kent, kent ook de uilen die in zijn tuin wonen. In het schemer van de avond zal hij je meenemen naar buiten om ze te aanschouwen en met enthousiasme over ze vertellen.

De tuin is opgebouwd uit diverse geschakelde ruimten, ieder met een eigen sfeer en functie. Als een rode draad worden met elkaar verbonden door de slingerende beukenhaag. De verschillende plekken bieden niet alleen ruimte aan kunstobjecten, maar ook aan de vele vogels. En natuurlijk omdat je je niet altijd het hetzelfde voelt is er voor iedere ´mood´ en elk type gebruik een plaats: voor een intiem samenzijn tot een picknick voor alle vrienden en kennissen op de grote weide.

De zichtlijnen, bepaald door de diverse kunstwerken van Groenewoud en Buij, leiden de wandelaar van plek tot plek en nodigen uit de hele tuin met al zijn verrassende hoekjes te ontdekken. En dan ineens passeer je ergens een doorgang door de haag. Een informeel pad leidt je langs ruige bosschages met takkenbossen, gestapeld hout en wilde bloemen. Dit deel van de tuin is met opzet aan de vogels en andere dieren gelaten. In dank hiervoor wordt je er altijd ontvangen met vrolijk vogelgezang.

Ontwerp samen met Gilbert de Jong.

> Fotoserie Buitenplaats Kantelhoeve
> Publicatie over Buitenplaats Kantelhoeve in Object special, 1999
> Terug naar startpagina Projectvoorbeelden


Regentesselaan 195
2562 CX Den Haag
Web www.sldesign.eu

Tel. +(0)70 304 05 04
Fax. +(0)70 364 47 19
Mail
info@sldesign.nl